Testissä Sony Xperia Tablet Z
Pidellessäni Sony Xperia Tablet Z -tablettia ymmärrän oman kyvyttömyyteni sen kanssa. En koskaan ole omistanut tablettia. Kun seison oman ihmetykseni vallassa pidellen tablettia käsissäni, tulee minulle väistämätön halu heittää se johonkin – ei sen tähden että se olisi mitenkään kerennyt saada minut pettymään, vaan koska se tuntuu kädessä ihan joltakin jota olisi mukava heittää. Häivytän kuitenkin ajatuksen nopeasti mielestäni löytäessäni power-buttonin ja aloitan suoriutumisen läpi ensiasetusten.
Markohan jo mainitsikin pari sanaa tästä täppäristä hieman aiemmin, voit lukea ne täältä.
Selviytyessäni tutulle android-kotinäytölle alan kiinnittää tarkempaa huomiota laitteen ulkonäköön ja muotoiluun. Tabletti tuntuu ja näyttää erittäin laadukkaalta. Se ei yritä liikaa, mutta pyöritellessäni täppäriä ympäriinsä siitä huokuu tietynlainen arvokkuus. Mattamusta takapaneeli näyttää asialliselle, ja paljastaa samalla ettei kyseessä ole mikään halpa laite vaan korkeamman laatutason vaativille henkilöille. Oli mukavaa käydä tabletin kanssa kahvilassa, tunsin oloni hiukan paremmaksi kuin jos olisin näplännyt älypuhelintani. Joten pisteet siitä kotiin.
Resoluutiona toimii 1920 x 1200, mikä siis jää aavistuksen uusimmista kilpailijoistaan. Koon puolestahan (10,1″) se on hieman isompi esimerkiksi omenamallista, joten olisi olettanut resoluutionkin pääsevän vähintään samoihin kuin vastustajat. Suorituskyvyltään 1,5 GHz Qualcomm Snapdragon P4 Pro tuntui suoriutuvan hyvin. Eipä sen oikeastaan tehokkaampi tarvitsekaan olla, missään vaiheessa tehot eivät loppuneet kesken. Myös videot pyörivät näytöllä sujuvasti, enkä huomannut mitään suurempia värivirheitäkään.
8,1 megapikselin kameran sijoittelu on jokseenkin mielenkiintoinen. Se on takapaneelin yläkulmassa, ilmeisesti tällä halutaan viestiä että voit ottaa kuvia sekä tabletti sivussa että viistossa. Ihan hyvä ratkaisu. Kaiuttimien puolesta olin positiivisesti yllättynyt etten päässyt ärsyyntymään äänentoistosta. Luulin todellisuudessa niitä paljon huonommiksi, plussat siitä.
Toinen erittäin mielenkiintoinen seikka tabletissa on sen ohut ulkomuoto – laite on vain 6,9 milliä paksu ja ainoastaan 495 grammaa painava. Laitteen myös väitetään olevan veden- ja pölynkestävä, mutta ainakaan allekirjoitetulla ei ole minkäänlaista halua lähteä testaamaan tätä väitettä todeksi. Luottakaamme siis tässä väitteessä valmistajan sanaan, toki on lohduttavaa kuulla että ehkä se läikkynyt vesilasi tabletin päälle ei aiheutakaan huoltokäyntiä.
Jokainen portti on myös suojattu läpällä, jotka tottakai vahventavat omalta osaltaan väitettä vesi- ja pölytiiviydestään – pieni käytettävyyttä heikentävä tekijähän se kuitenkin on. Ja näiden läppien altahan löytyy Mikro-USB -portti, 3,5mm kuulokeliitäntä ja mikä hienointa, microSD -muistikorttipaikka. Pyöritellessäni en kuitenkaan löytänyt mistään Sim-kortin paikkaa, mutta paljastuikin, ettei testiversiomme tällaista nähtävästi sisältänyt. Harmin paikka, olin erityisen innoissani kokeilla tätä laitetta 4G-yhteydelläni, mutta nyt jouduin tyytymään Wlan-yhteyteen niin kuin tavallinen kansalainen. Tämän lisäksi tabletista löytyy NFC-tuki.
Laitteessa hyrrää siis Android-käyttöjärjestelmä, jonka versionumero on 4.1.2 Yh. Tällä hetkellä android-versiot ovat uusimmat lukemassa 4.4, joten odotin tabletiltakin hieman uudempaa käyttöjärjestelmää kuin tämä. Kuuleman mukaan Xperia Z on saamassa kuitenkin 4.2.2 käyttöjärjestelmäpäivityksen, joka varmasti sulavoittaa käytettävyyttä ja tuo lisää pikkumukavia ominaisuuksia.
Alkunäyttö on tyypillistä Androidia – kello, sovellusikoneja, widgettejä. Näitähän käyttäjä pystyy muokkailemaan kuinka parhaaksi näkee ja mikä sopii itselleen parhaiten. Perusnäkymä sisälsi kuitenkin paljon tyhjää, ja ne widgetit mitä siihen oli, ei omaan käyttöön soveltunut. Toki ihmisenä joka tietää kuinka homma toimii, pystyn suoriutumaan pienestä muokkauksesta (ja se on syy miksi androidia rakastan), mutta kaikkiahan tämä ei kiinnosta. Ne todennäköisesti nappaavat sitten toisen mallin, jonka esittelykappaleen alkunäyttö ei näytä niin kankealta kuin Xperian.
Android mikä android. Laitevalmistajat aina mielellään muokkaa perusandroidia omanlaisekseen, ja näinhän on myös Sonykin päättänyt tehdä. Sony rakastaa appeja. On Smart Connectia, jolla pystyt päättämään mitä tapahtuu kun kytket tablettisi johonkin laitteeseen, Xperia Linkkiä, jolla voit kytkeä tabletin yhteyspisteen kautta Xperia-älypuhelimeesi, sekä tietenkin Sonyn kauppa josta löytyy pelejä sun muuta. Sonyn omia softia on paljon, mutta näistähän aina halutessaan pääsee eroon jos ne ei miellytä. Sony kuitenkin haluaa, että älypuhelimesi, tablettisi, pelikonsolisi ja mielellään tietty myös televisiosi olisi heidän tekemäänsä. Tabletti esimerkiksi toimii kaukosäätimenäkin televisiollesi. Hieno ajatus Sony, katsotaan miten onnistutte siinä käytännössä.
Kuitenkaan miettiessäni tabletin suurinta ongelmaa, sillä ei oikeastaan ole mitään tekemistä ulkonäön, akkukeston tai muun teknisen suoriutumisen kanssa, vaan – vaikka minun pitää raskain sydämin todeta tämä – Androidin ekosysteemin. Jokin tässä ei vaan toimi. Android on hankala järjestelmä, eikä sitä missään nimessä tunneta helppokäyttöisyydestään. Tämä tavallaan heijastuu myös tabletin käytössä – tabletin sovellukset eivät vain yllä parhaaseensa. Sony on kyllä yrittänyt parhaansa tehdäkseen käytöstä helpompaa ja vaivattomampaa, mutta tietynlainen sujuvuus navigoinnissa paikasta toiseen puuttuu, mitä kenties jotkut muut käyttöjärjestelmät mahdollistavat.
Itse käytettävyys oli suhteellisen sulavaa. Pystytasossa käytettäessä laite ei tuntunut liian isolta ja kirjoittaminen sujui mallikkaasti. Vaakatasokäytössä kirjoittaminen osoittautui yllättäen hankalammaksi, joka tosin voi olla käyttäjälähtöinen ongelma, tottumiskysymyksiä. Laitteen ohut ulkomuoto myös omalta osaltaan ylläpitää käytettävyyden mielekkyyttä.
Jos jonkinlaisia loppusanoja pitäisi miettiä, niin sanoisin tabletin olevan erittäin kelvollinen peli. Mikäli et karsasta android-käyttöjärjestelmää ja tiedät mitä odottaa siltä sekä tykkäät mielelläsi personoida tablettiasi käyttötarpeittesi mukaan, on tämä tabletti erittäin hyvä vaihtoehto. Hinnaltaan tabletti asettuu 500 euron tietämille, mutta käytössä tunnet pitäväsi käsissä laadukasta kapinetta. ”Mutta onko tämä maailman paras (android)-tabletti?!”, kysytte. En rehellisesti sanoen tiedä, tämä on ensimmäinen tabletti jota olen koskaan käyttänyt pidempään kuin parin carcassonne-pelin ajan (tälläkin tabletilla Carcassonnen pelaaminen onnistui!). Voisin kuitenkin helposti kuvitella ottavani itselle kyseisen tabletin päivittäiseen käyttööni.
Sony on Xperia Z:n kohdalla onnistunut tekemään teknisesti, ulkonäöllisesti ja laadullisesti hyvän tabletin, jonka suurimmat heikkoudet piilevät käyttöjärjestelmässä.
1 Response
[…] Sony Xperia Tablet Z: linkki 1 – linkki 2 […]